joi, 26 iulie 2012


Adrian Ioan Podoleanu – Cer, codri, ape

vernisaj: 27 iulie, ora 18.30, Casa Artelor, Palatul Mogoșoaia


Primăria Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de pictură Adrian Ioan Podoleanu – Cer, codri, ape, organizată în perioada 27 iulie – 10 august la Casa Artelor de la Palatul Mogoșoaia. Expoziția care reunește lucrări de acuarelă, ulei și desen, va fi vernisată vineri, 27 iulie, ora 18.30, cuvântul inaugural fiind rostit de doamna Doina Mândru, istoric de artă și director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești.

Adrian Ioan Podoleanu s-a născut în 1965 la Cluj. Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, clasa de pictură a profesorului Adrian Podoleanu, arta lui A.I. Podoleanu își are sorgintea în anturajul școlii ieșene de pictură, însă traiectul său profesional se fundamentează în urma confruntărilor cu universul pedagogic al mișcării de la Bauhaus (Itten, Klee, Kandinsky) și orientările mediilor franceze de învățământ artistic (André Lhote).

După o absență din țară de aproape zece ani, în care își desfășoară activitatea în Germania, se restabilește în România, aplecându-se îndeosebi asupra problematicii picturii în acuarelă. Multe din lucrările din ultimii trei ani, realizate – atât ca tematică, cât și ca tehnică – sub semnul apei, cu ocazia taberelor de pictură de la Pârjoaia, se regăsesc în expoziția de la Casa Artelor, alături de lucrări în ulei cu teme dunărene sau piesaje transilvane.

Vă așteptăm cu drag!

Organizator: Primăria Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești
Parteneri media: ArtAct Magazine; Artindex; Calendar Evenimente; Looms; Modernism; SensoTV/arte; Diseară.ro

Trăirea în acuarelă

 de Marius Tiţa


Opţiunea artistică şi estetică a lui Adrian Ioan Podoleanu este clară şi originală. Mai rar afli o exprimare atât de unitară, indiferent de tehnica abordată, ulei sau acuarelă sau chiar cărbune şi creion. Lirismul profund al creaţiei sale este construit, în tonuri reţinute şi difuze, din diafane atingeri de penel ca de baghetă magică, lăsând imediat să se ivească copaci de luncă la firul apei, sate croite pe dealuri şi văi, văzute din zborul păsării, inedită atmosferă de deltă, de paradis acvatic în care acuarela însăşi vieţuieşte. Este peisajul pe care ne grăbim să-l numim idilic sau să îl considerăm idealizat, dar avem curajul să recunoaştem că, la un moment de mai mică viteză al vieţuirii noastre, am aflat că el ar exista cu adevărat. Pictura lui Adrian Ioan Podoleanu devine mărturia acestui ideal. Nimic ostentativ, nimic brusc sau contondent nu ne întâmpină aici, doar armonia cromatică învăluie imaginile ample aducându-le la nivelul percepţiei şi al admiraţiei. Revelaţia se constituie în sine şi în vibraţie de mare sensibilitate. Iţele sunt cele ale trăirii estetice iar materie îi este spiritul şi magia exprimării artistice.
Venit din lumea curată a artei adevărate, a simţirii profunde şi a înaltei rezonanţe artistice, Adrian Ioan Podoleanu ne lansează o pseudo-provocare, o chemare tăcută, care ne pune inevitabil pe gânduri. El ne arată frumuseţea discretă a lumii de lângă noi sau, mai ales, lumea frumoasă care ar putea fi a noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu